Lágyéksérv

A lágyéksérv általában fiúnál alakul ki, mivel a here a hasüregben növekszik, és onnan száll le a herezacskóba a születés előtt.

A magával húzott hashártya nyúlványnak a terhesség vége felé záródnia kellene, de néha nyitva marad a megszületést követően is. Ez a sérv tömlő, mely a hasüregből indul ki, kifelé a lágyék területére. Nyílása az úgynevezett sérvkapu, amely a bőr alatt, körkörös gyűrű formájában tapintható a szeméremdomb mellett. A sérvtömlő időnként üres, időnként viszont kitölti a hasüregből ide türemkedő bélkacs, ekkor látható a duzzanat. A lányoknál a petefészek is tapintható lehet a sérvben. A fiúknál a nagyra nőtt tömlő leérhet a heréig, és ilyenkor már nem egyszerűen lágyéksérvről, hanem heresérvről beszélünk. A lágyéksérv gyakori elváltozás, 100 csecsemő közül 2-3-nál észlelik. A babák 70-80 %-a fiú, és a koraszülötteknél gyakoribb.

TÜNETEI

Könnyű felismerni az alhas területén, a herezacskó, illetve a nagyajak kiindulása felett látható egy nagyobb kidudorodás, ez legtöbbször szilvamag nagyságú, de lehet diónyi vagy akár tyúktojásnyi is. Általában egyoldali (jobb oldalon gyakoribb), de nem tartozik ritkaságok közé a kétoldali sem. Van olyan baba, akinek egyszerre van ködök- és lágyéksérve is. A sérv legtöbbször csak akkor látható, ha a hasával présel (síráskor, székletürítéskor). A sérv tartalma óvatos nyomó, masszírozó mozdulatokkal visszahelyezhető, visszatolható a hasüregbe, vagyis a duzzanat eltüntethető.

DIAGNÓZIS ÉS KEZELÉS

A gyermekorvos a sérv észlelésekor rendszerint beutalót ad a gyermeksebészeti rendelésre. A sebész felméri a helyzetet, és ha úgy látja, hogy nincs szükség azonnali beavatkozásra (kizáródás esetén), akkor időpontot ad műtétre, általában 3-4 hónapos kor utánra.

Az egyik leggyakoribb műtét, mégsem mindig egyszerű.  A lányok sérve általában 10 perc alatt zárható. Fiúknál minél fiatalabb a baba, annál hosszabb időt vehet igénybe a műtét (15-60 perc). Ma már lehetőség van laparoszkópos lágyéksérv zárásra is. A kórházi tartózkodás ideje általában egy éves kor felett csak egy nap. Csecsemők esetén egy éjszakát bent kell tölteni.

A lágyéksérv - szemben a köldöksérvvel - kevésbé hajlamos magától bezáródni, viszont sokkal hajlamosabb a kizáródásra. Köldöksérvénél érdemes három éves korig várni, mert akár teljesen meggyógyulhat magától (ragasztani nem szabad).

A lágyéksérv kizáródása mindig fájdalommal jár. Ha a baba nyugtalan, élesen sír, többször hány és a sérvet nem lehet visszahelyezni a hasüregbe (meleg fürdőben ellazulhat a baba hasizma), azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a gyermekorvos megerősíti kizáródásnak gyanúját, és nem tudja helyretenni a sérvet, gyermeksebészetre küldi a gyermeket.


Szerző: Dr. Balogh Brigitta