Idegentest nyelése

Idegentest NYELÉSE:  szájba veszi, lenyeli. 

A lenyelt tárgyak, azaz idegen testek 80-90 %-a probléma nélkül a gyomorba kerül, és 1-2 nap alatt végighalad a tápcsatornán, tehát a beleken, és végül a széklettel ürül. A fennmaradó 10 % körüli esetben azonban vagy az okoz problémát, hogy a nyelés során elakad, nem jut be a gyomorba, vagy a gyomor szűk kivezetése miatt beszorul a gyomorba, és nem tud a belek irányába továbbhaladni. Vannak olyan éles, szúrós, vagy méretes idegentestek is, amik az alakjuk miatt válnak veszélyessé, és okozhatnak sérülést, illetve egyes mérgező anyagokra is érdemes odafigyelni.


Kép: saját

Mikor gondoljunk idegentest nyelésre?

 • Ha a gyermeket nem látjuk játék közben és véletlenül apró dolgokkal játszik, amik eltűnnek a szájában (vagy valahol), de azok nem veszélyesek

--› a gyerek jól van, tünetmentes - az idegentest nyelése történt, “várni és keresni”, rostdús táplálkozás. NE HÁNYTASD a gyermeket!

 • Ha a gyermeket nem látjuk játék közben és veszélyes dolgok közelébe keveredik, amiknél felmerül, hogy a gyermek megette 

--› az idegentest veszélyes volta miatt haladéktalanul orvosi vizsgálat szükséges!

 • Ha a gyermek hirtelen elkezd köhögni, öklendezni, nyeldekel vagy nem tud nyelni, gombócot érez a torkában, fokozott nyáladzása indul, mellkasát, nyakát fájlalja --› az idegentest elakadása valószínű a garatban vagy a nyelőcsőben

--› az idegentest lenyelése és elakadása valószínű. Ebben eseteben is haladéktalanul orvosi vizsgálat szükséges!

 • Ha a gyermek hirtelen elkezd köhögni, köhögőrohama nem szűnik, légzészavart észlelnek

--› az idegentest FÉLREnyelése merül fel – erről picit később --› Ebben az eseteben is haladéktalanul orvosi vizsgálat + sz.e. mentő (112) hívása szükséges!

Mi fog történni az orvosnál?

/Idegentest nyelése esetén a  csomagolást, vásárlási tájékoztatót (ha van), vagy ha több ilyen tárgy van, egy másik ugyanolyat érdemes elvinni az orvoshoz./ 

Az ártalmatlan idegentestek (gombok, kisebb játékok, kavicsok) esetén a gyermek megfigyelése javasolt, a legtöbb esetben 1-2 napon belül a széklettel távozik az idegentest. Amennyiben ez nem történik meg egy héten belül, vagy idő közben a gyermek hasi fájdalomra panaszkodik, láza jelentkezik, hányás, véres széklete lesz, újabb orvosi vizsgálat szükséges!

Sugárfogó, azaz fém tartalmú idegentestek (pl. érmék, vas, ólom, higany, lítium, cink, jód vegyületek…stb.) röntgen vizsgálattal kimutathatók, így ha ilyen tárgy nyelése történik, számíthatunk egy röntgen vizsgálatra. 

Amennyiben nem sugárfogó (műanyag, üveg, papír, tehát nem látszik röntgenen) az idegentest, ugyanakkor fontos, hogy eltávolításra kerüljön, endoscópos vizsgálatot (gyomortükrözés) fognak végezni altatásban a gyermeken. 

Mely tárgyak a különösen veszélyesek?

 • Gombelem, ceruzaelem:

Az elemek a belőlük felszabaduló maró savak miatt súlyos marási sérülést okozhatnak. A károsodás mértéke az idővel arányosan nő, így nagyon fontos, az azonnali cselekvés! 1 év felett (!) otthon gyorsan 1-2 teáskanálnyi MÉZ etetése jótékony hatású -  a méz bevonja az elem felületét, illetve a felszabaduló anyagok egy részét is semlegesítheti.  A másik lehetőség, ha van otthon sucralfate tartalmú gyomorvédő (Venter), abból kaphat a gyermek 500 mg-ot – de inkább ne késlekedjünk, forduljunk orvoshoz!

 • Éles, hegyes, hosszú tárgyak: 

A hegyes, éles tárgyak meglepően jól végighaladhatnak az emésztőrendszeren, ugyanakkor fokozott figyelmet érdemelnek. Ide sorolhatóak a rajzszögek, pengék, üvegszilánk vagy tű. Kisebb gyermekeknél a 2-3 cm-nél hosszabb tárgyak már problémát jelenthetnek, nagyobb gyermekeknél 5-6 cm a határ a gyomorból való probélmamentes ürüléshez. 

 • Mágnes
 • Nedvszívó anyagok (szuperabszorbens polimerek): pl. pelenka, dekorgolyók, vízre növekvő játékok, Silica gél nagyobb mennyiségben. 
 • Ólom tartalmú anyagok: pl. ólom töltények, horgász ólom, ólom katona – ólommérgezés 
 • Gyógyszerek
 • Mosókapszulák
 • Mérgek - Ezekről egy külön bejegyzésben olvashattak. 


És mit “ehet” a gyermek?

Nem, vagy kis mennyiségben nem ártalmasak: Szappan, smink, zsírkréta, gyufa, tusfürdő, rúzs, vízfesték, sampon, szőlőzsír, buborékfújó, öblítő, tojásfesték, kézi mosogatószer, testápoló, gyurma, WC-illatosító, ételszínezék, kinetikus homok, törést követően világító karkötő, háztartási hypo kis mennyiségben, fogamzásgátló gyógyszerek, S-metoprén tartalmú hangyaírtók, pillanatragasztó, higanyos lázmérő higanytartalma, filctoll, újságpapír, kontaktlencse folyadék.

Itt biztosan sokaknak szemet szúrt a lázmérő higanytartalma, ami mostanra már szinte csak elméleti szinten említhető, tekintve, hogy 2009-től kivonták a higany tartalmú hőmérőket a forgalomból. Nagyon emlékszem, hogy „az én időmben” összefutott az egész ház, ha eltört egy higanyos lázmérő, holott nem is biztos, hogy akkora probléma állt fenn, illetve amennyire emlékszem, biztosan nem szakszerűen jártunk el a feltakarítás során. 

Hogyan kellett volna? Ha eltörik, azonnal fel kell takarítani, de nem porszívóval, seprűvel, hanem gumikesztyűben, papírlappal összeterelni a higanygolyókat, óvatosan felszedni, majd egy légmentesen zárható dobozba tenni és veszélyes hulladékként kezelni (nem kommunális!). A kisebb golyókat akár ragasztószallaggal be lehet gyűjteni. A maradék, alig látható higanycseppek semlegesítésére pedig mezőgazdasági boltból  szerezhetünk be kénport, és ezzel szórjuk be az összetört lázmérő helyét (a keletkező higany-szulfid már nem veszélyes). Mosószeres vízzel mossunk fel, illetve alapos szellőztetés javasolt az elkövetkező napokban! Ha porszívóval takarították össze, ki kell dobni a porzsákot, a porszívót pedig szellős külső helyen kell tárolni.

A higany ahogy kiszabadul, elkezd párologni, tehát a belégzett higany okozhat mérgezési tüneteket, a higany lenyelése ép gyomor- és bélrendszer mellett nem okoz mérgezést. Bőrön át nem szívódik fel, de bőrirritációt okozhat! Amennyiben az eltört lázmérőből kifolyt higany (jellemzően 500 mg) nagyobb részét sikerül megfelelő módon összetakarítani, a területen maradt higany nem valószínű, hogy a későbbiekben tüneteket fog okozni.


Ismét hansúlyoznám a megelőzés fontosságát az idegentestek lenyelésének elkerülése érdekében, ami persze a legtöbb szülőnek a könyökén jön ki, de egy-két újdonság mindig akadhat: 

 • ereszkedjen négykézlábra, amikor a biztonságos otthont próbálja megteremteni, a gyermek perspektívájából sokkal több veszély fog feltárulni Ön előtt is
 • ha több felnőtt van jelen, akkor is Ön a felelős a sajátjáért, ne lankadjon a figyelme, ha el kell hagynia a helységet, pontosan jelölje ki a helyettesét, aki vigyáz addigb a gyerekre
 • a rácsoságyból, járókából is ki tud nyúlni a gyermek, annak a környezetét is tegye biztonságossá – különösen az éjjeliszekrényen hagyott gyógyszerek csábítók
 • a gyermeket ne hagyja magára játék közben, a két perc csend gyanúsabb mindennél
 • csak az életkorának megfelelő játékkal engedje játszani, figyeljen a megrágcsálható tárgyakra (pl. könyvek sarka, dobozok, szivacslabda) és a leszakítható részekre (pl. zsebkendő, nedves törlőkendő visszazárója)
 • a nagyobb testvért is tanítsa meg, hogy felnőtt nélkül ne adjon új játékot  vagy ételt a kisebb gyermeknek
 • ha idegentestet észlel a gyermek szájában, őrizze meg s nyugalmát és a gyereket se ijessze meg, mert ha elkezd sírni és félrenyeli, azzal még nagyobb bajt idéz elő! Próbálja nyugodtan, egy mozdulattal eltávolítani a szájban lévő idegentestet, ha nem éri el, ne kotorásszon a gyerek szájában!Szerző: Dr. Tajti Zsanett