Szemölcs

A Humán papillóma vírushoz (HPV) köthetők a gyermekkor leggyakoribb szemölcsös elváltozásai (kivétel az uszodaszemölcs). Legalább 60 vírustípust lehet elkülöníteni a HVP csoporton belül, melyek különböző betegségeket hozhatnak létre. A kórképek nem csak a vírus típusától, hanem a fertőzés helyétől, a lokális körülményektől is függenek. 


A fertőzés kapcsán a gyermek önmagát is fertőzi, és egyik gyermekről a másikra is terjed a vírus direkt vagy indirekt kontaktussal.

A fertőzések lappangási ideje hosszú, 2 héttől akár hónapokig terjedhet.

Verruca vulgaris (közönséges szemölcs) – HPV 1,2,4,7 szubtípus okozza

  • 3-10 mm átmérőjű, egyenetlen felszínű növedék. Főleg a kéz háti és tenyéri felszínén, ujjakon, térden, lábszárakon, de a törzsön is előfordulhat néhány mm-től 1 cm-ig megnövő barnásszürke kiemelkedések. Számuk néhánytól a 30-40-ig terjedhet. Körmét rágó gyermeknél a köröm alatt (fájdalmas) vagy a körömágyban is megjelenhet. A nagyobb szemölcsök felszínén tűszúrásnyi fekete pontok találhatók. Az irritációnak, vakargatásnak kitett szemölcsök terjedhetnek és nehezebben gyógyulnak.

(Forrás: https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/nail-disorders/verruca-vulgaris)

Verruca plantaris – HPV 1,2,4 szubtípusa okozza

  • Kisebb számú, 2-5 mm átmérőjű, a talp síkjából alig kiemelkedő, de a mélybe, befelé terjedő bőrkeményedés szerű szemölcsök. Jellemzően a talp és a sarok nyomásnak kitett területein fordulnak elő. Járáskor nagyon fájdalmasak lehetnek. 
  • Kezelésében cryoterápiát vagy a sebészi megoldást kell választani. Az ortopédiai korrekció a kiújulást csökkentheti.  


Verruca plana juvenilis (lapos szemölcs, futószemölcs) – HPV 3 szubtípus okozza

  • Főleg arcon, ritkán kézháton, homlokon 1-2 mm átmérőjű, lapos, halványbarna, puha tapintatú növedékek. Önfertőzés során néha vonalszerű megjelenés jellemző a vakarásnak megfelelően. Egyes esetekben kissé viszketnek. 

Molluscum contagiosum (uszodaszemölcs) – Poxvírus okozza

  • Gyakori fertőzés, főleg gyermekeken fordulnak elő, számos, csoportokban jelentkező lencsényi szemölcsök formájában. 1-3 mm nagyságúak, közepükön tűszúrásnyi behúzódással. A kiemelkedéseket oldalról megnyomva fehér kásaszerű massza ürül. Lappangási ideje 2-7 hét. Atópiás eczemás bőrön akár több száz növedék is előjöhet. 

(Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Molluscum_contagiosum.jpg)

KEZELÉS

A szemölcsök egy része hetek után maguktól meggyógyulnak, heg hátrahagyása nélkül. Kezelni akkor szükséges, ha szaporodik vagy irritációnak kitett területen található. A számos kezelési lehetőség körül olyat kell keresni, ami leginkább megfelel a beteg és a lokalizáció szempontjából:

  • Ecsetelés (szalicilsav vagy tejsav tartalmú, arcon nem használható, gyakran 2-3 hónapig kell kezelni, esetleg vérehulló fecskefű próbálható még)
  • Fagyasztás folyékony nitrogénnel (gyors, hatékony, a szemölcs helyén képződött terület néhány nap alatt gyógyul, 2-3 kezelés lehet szükséges)
  • Volkmann kanállal történő „kikaparás”
  • Lézerkezelés
  • Elektrokoaguláció 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás: 

Dr. Dobozy – Bőrgyógyászat 2004

Dr. Török – Gyermekbőrgyógyászat 1987