Csalánkiütés

A csalánkiütés vagy urtikária egy gyakori bőrtünet mind felnőtt, mind gyermekkorban, előfordulása a népesség körében kb. 20 % körül van.

TÜNETEK

Jellemzően viszkető, a bőr felszínéből kiemelkedő, halványvörös, szabálytalan alakú kiütések, méretük az alig 1 centiméterestől a nagyobb, összefolyó, éles szélű, akár tenyérnyi nagyságig terjedhetnek. A test bármely területén előfordulhatnak, de a ruha által nyomott területeken (pl. nadrág vagy pelenka gumija) erőteljesebbek lehetnek.

Kép forrás: saját

Megjelenésük percek alatt bekövetkezhet, de órákon belül csökkennek, általában 24 órán belül eltűnnek, de egyes esetekben napokig jelen lehetnek. Társulhat a szemek és ajkak duzzanata is. A viszketés éjszaka kifejezettebb, kínzó jellegű is lehet. A kiváltó októl függően akár hasfájás, hányás, hasmenés, esetenként szemviszketés, allergiás szénanátha tünetei vagy ájulás is társulhatnak. Súlyos allergiás reakció esetén ún. angiödéma jelentkezhet, mely a szövetek, testrészek duzzanatával jár, különösen veszélyes lehet az arc és a száj körüli területen, mely akár légzészavart, a gége vizenyőjével fulladást is eredményezhet.

DIAGNÓZIS

A klinikai kép alapján lehetséges. A kiváltó ok kiderítése ennél nehezebb feladat. Egyértelmű a helyzet, ha a gyermek eddig nem fogyasztott élelmiszert kapott vagy új gyógyszerrel kezelték, de időszakosan megjelenő kiütések esetén az élelmiszer vagy egyéb eredet kiderítése hosszas lehet.

Eliminációs diéta: számos esetben a táplálkozási eredet tisztázására alkalmazzák. Ilyenkor a gyermek étrendjéből hetekre kiveszik a lehetséges allergéneket (tej, tojás, szója, mogyoró, dió, eper, paradicsom...), majd ha a gyermek tünetmentes lesz, szépen lassan vezetik vissza az élelmiszereket – amikor jelentkezik a tünet, az az élelmiszer felelős az allergiás reakcióért.

Fizikális tesztek: a hideg-meleg csalánkiütés vagy nyomásra jelentkező foltok jól kimutathatók.

KEZELÉS

Antihisztamin készítményekkel jól kezelhető a csalánkiütés. Hatásuk lényege, hogy az allergiás tünetekért felelős hisztamin kapcsolódását gátolják a hisztamin receptorokhoz. Több generációjuk ismert, a második-, harmadik generációs antihisztaminok használata javasolt a kevesebb mellékhatás miatt, azonban csecsemőkorban csak első generációs készítmény ajánlott.

 • Első generációs antihisztaminok:
  •    dimetindene (Fenistil Junior - 1 hónapos kortól)
 • Második generációs antihisztaminok:
  •    cetirizin (Cetigen, Cetimax, Cetirizin, Parlazin, Revicet, Zyrtec)
  •    loratadin (Claritine, Erolin, Loratadin)
 • Harmadik generációs antihisztaminok:
  •    desloratadin (Aerius, Azomyr, Dassergo, Desloratadine, Deslorep, Inaller, Lordestin)
  •    levocetirizin (Cezera, Histisynt, Lertazin, Levocep, Novocetrin, Pollezin, Sefaller, Xyzal, Zilola)
  •    fexofenadin (Allegra, Allegra Forte, Fexgen, Telfast)

Szteroid készítmények súlyos esetben alkalmazhatóak szájon keresztül, azonban hatásukhoz legalább 20 perc szükséges.  A kálcium az allergiás reakció és az allergiás csalánkiütés kezelésében NEM AJÁNLOTT!

Súlyos, anafilaxiás reakció kezelése:
Az azonnali szakértő kezelés életmentő lehet (112)! Fontos az allergén további bejutásának megakadályozása (pl. lemosás) illetve csípés esetén a kar leszorítása (5 percenként 3 percre fel kell engedni!). Antihisztamin alkalmazható, ha nincs nyelési nehezítettség.  Amennyiben az illetőnek ismert allergiája van (pl. rovarcsípésre) és van saját életmentő injekciója, azonnal alkalmazni kell! Anapen Junior/Anapen és Epipen Junior/ Epipen autoinjektorok 150 ug és 300 ug-os kiszerelésben elérhetőek, 30 kg alatt a kisebb, felette a nagyobb alkalmazható a comb izomzatába! A szakorvosi segítség komplett intenzív ellátást végez anafilaxiás esetben, melynek része az adrenalin beadása, vénabiztosítás, sokktalanítás, szükség esetén légút biztosítás és lélegeztetés is.

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Tulassay Tivadar – Klinikai gyermekgyógyászat – 2016
Dr. Torma Katalin – Gyermekbetegségek, Kismama különszám