Ótvar

Az ótvar egy bakteriális bőrbetegség (Staphylococcus, Streptococcus baktériumok okozzák). Hátterében mindig a bőr apró hámsérülése áll (harapás, csípés, seb), melyen keresztül behatolnak a kórokozók. Az ótvar újszülöttekre és csecsemőkre különösen veszélyes, mert elterjedve kifejezett bőrtüneteket, állapotromlást idézhet elő. A párás levegő, nem megfelelő higiénés vagy szociális környezet elősegíti a betegség terjedését. Fertőző!


Kép forrás: saját

TÜNETEK

Főleg az arcon, az orr és fül körül, a szájzugokban és a hajas fejbőrön kezdetben 1-2 mm-es piros kiütések, majd zavaros tartalmú gennyes hólyagocskák jelennek meg, melyek kifakadása után erősen váladékozó, hámhiányos, vörös terület keletkezik tetején sárga vagy sárgásbarna pörkkel. A pörk nehezen eltávolítható, helyén kerek, fénylő, nedvező hámfosztott terület marad, mely vérezhet. Az elváltozások viszketnek, és a vakarással a kórokozó könnyen átvihető egyéb bőrfelületekre, így nagyon gyorsan terjed a testen és más személyre is. A betegség kapcsán a környéki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak.

DIAGNÓZIS

A klinikai kép alapján diagnosztizálható, kérdéses esetekben bakteriológiai mintavétel lehetséges.

KEZELÉS

A pörkök eltávolítása szükséges alapos áztató fertőtlenítéssel (Betadinos lemosás, Octenisept spray) és gézlappal kíméletes dörzsöléssel. A száraz pörköket ne tépjük le! A sebeket ezt követően antibiotikum tartalmú ecsetelővel vagy kenőccsel kell kezelni, steril gézlappal fedni – ezzel megakadályozható a terjedés. A test különböző területének kezelése mindig külön kötszerekkel történjen, hogy elkerüljük a kórokozó terjedését, átfertőzését. Kifejezett formáknál a szájon keresztüli antibiotikum készítmény is szükséges lehet. 

A sebek rendszerint nyomtalanul gyógyulnak, de előfordul a fertőzés kiújulása is.

A gyermek csak a teljes gyógyulást követően mehet vissza a közösségbe!


Szerző: Dr. Tajti Zsanett