Hányás

Minden gyermeknél előfordul 1-1 hányással, hasmenéssel járó megbetegedés évente. A legtöbb esetben banális vírusfertőzés az oka, de olykor előfordulhat, hogy súlyosabb formában jelentkezik a hányás, vagy egyéb betegség tüneteként jelentkezik. 

Hányásról akkor beszélünk, ha a gyomorba került táplálék vagy folyadék a nyelőcsövön keresztül ismét a külvilágba kerül. 

Reflux: a gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe vagy a szájüregbe. Ez a jelenség normál esetben is megtörténik néhány alkalommal, egyes gyermekek esetén azonban kóros méretet ölt. Ilyenkor beszélünk „kóros refluxról”, vagy reflux betegségről, melynek kínzó tünetei lehetnek és akár a gyermek súlygyarapodásának, nyugodt alvásának vagy fejlődésének rovására is mehet és kezelés szükséges.

Bukás: A gyomortartalom a nyelőcsövön keresztül passzív módon a külvilágba kerül, oka a gyomor záróizmának gyengesége. Fontos a csecsemők etetése utáni függőleges pozíció biztosítása (büfiztetés), mely során a levegő probléma nélkül távozhat és nem „tolja ki” a gyomorba került táplálékot. 1 éves korra többnyire szűnik. 

Mi okozhat hányást gyermekkorban? 

 • Bélrendszert érintő fertőzések, melyek leggyakrabban vírusok, de néhány baktérium is okozhatja
 • Gyulladásos megbetegedések – vakbélgyulladás, hashártyagyulladás, tályog, bélelzáródás, de akár agyhártyagyulladás tünete is lehet, sőt gyermekkorban minden fertőzés (pl. középfülgyulladás) okozhat hányást
 • Köhögés, hátracsorgó váladék, azaz hurut
 • Túletetés: az étkezés után közvetlen jelentkező, kisebb volumenű bukás, hányás formájában jelentkezhet 
 • „Gyomorrontás”, ételmérgezés – a gyanított étel fogyasztását követő 1-6 órában jelentkeznek a tünetek
 • Mérgezések (egyes növényel elfogyasztása: gyönygvirág, fikusz, gomba...stb.), szén-monoxid mérgezés, gyógyszermérgezések) 
 • Migrén, napszúrás – jellemzően fejfájás, fénykerülés is társul 
 • Agyi térfoglaló folyamat (agyadaganat, agyduzzadás): fejfájás, fénykerülés, rossz közérzet, jellemzően reggeli hányás visszatérően.
 • Pszichés megterhelés, stressz, bulimia, anorexia
 • Kinetózis – utazási betegség: járműben jelentkező hányinger, hányás, az egyensúly-érzékelés zavara miatt alakul ki

Tünetei: sápadtság, émelygés, hányinger, gyomorgörcs. Migrén kapcsán olykor hányinger nélkül jelentkezik. Agyi térfogaló folyamat miatti hányás általában reggelente, hirtelen jelentkezik, fejfájás társulhat.

Kép: Canva

KEZELÉS:

o-o Itatás:

A legtöbb esetben a hányást követő kb. 20 perccel kezdett itatás elegendő. Nagyon fontos, hogy már az első hányás után kezdjük el a folyadékpótlást a kiszáradás megelőzése érdekében. A tiszta, hideg víz kortyonkénti adagolása a legcélravezetőbb (3 korty vagy kiskanál víz után pár perc szünet!). A sok kicsi sokra megy elv követendő, egyszerre nem szabad sok folyadékot bevinni (csecsemők 2-3 teáskanál vagy gyógyszeradagoló fecskendőben 10-15 ml, gyermekeknek 2-3 evőkanál, vagy 30-40 ml) ! Anyatejes babáknak a szoptatás folytatása javasolt – 1-2 óránként kínálva, de rövidebb ideig – kisebb adagok)! Amennyiben a gyermeknek láza is van, az tovább növeli a folyadékbeviteli igényt. 

Ismétlődő hányások esetén:

        Rehidráló folyadékok alkalmazása:

         Kész italok, vagy gyógyszertárban beszerezhető, vízben oldható porok formájában:

  • HIPP ORS Almás, répás– leginkább ajánlott, jó betegtolerancia: 4 hónapos kortól adható, recept nélküli
  • BioGaiai Protectis ORS: újszülött kortól, recept nélküli
  • Normolyt por: újszülött kortól, receptköteles. 

Alkalmazásuk:

Folyadékhiány pótlására 5 óra alatt 50 -100 ml/kg rehidráló folyadék.Pl. 10 kg-os gyereknek összesen 500-1000 ml elosztva egy nap alatt, tehát kb. 5x100-200 ml naponta!

Esetileg kiegészítve - nagyobb mennyiségű hasmenés vagy hányás után 20 perccel további kb. 1 dl rehidráló folyadék adása javasolt.    

Az a folyadékpótlás hatásos, ami a gyerekben marad, tehát nem elvetendő ötlet, hogy hígított almalevet, vagy nagyobb gyermek számára elfogadott „színes” izotóniás italt alkalmazzunk kontrollált mennyiségben, melyben ugyanúgy megtalálhatóak a szükséges összetevők: cukor, só és elektrolitok (+Mg, Ca). 

Akkor megfelelő a folyadékpótlás, ha legalább 4-6 óránként van pisis pelusa!


o-o Gyógyszeres kezelés:

 • A B6 vitamin adása felesleges, nincs hatással a gyermekkori fertőzéses eredetű hányásra (egyedül terhességben mutattak ki pozitív eredményeket).
 • Dimenhidrinát tartalmú kúp és tabletta (Daedalonetta kúp, Daedalon kúp és tabletta). Alkalmazásáról orvos döntsön, rutinszerűen, tartósan adásuk nem ajánlott.

Adagolás:

ÉletkorDaedalonetta kúp
Daedalon tabletta
Daedalon kúp
2-24 hóNapi ½ kúp
--
2-6 év4-6 óránként ½ kúp
-
6-12 év4-6 óránként 1 kúpNapi 1-3 x 1 tabletta

› 12 év
Daedalon kúp4-6 óránként 1-2 tabletta 
4-6 óránként 1 kúp

Amennyiben a hányás ismétlődik, nem biztosítható a megfelelő folyadékbevitel, a kiszáradás megelőzése érdekében kórházi felvétel és vénás folyadékpótlás szükséges!

 Kép: Canva

Mely tünetek utalhatnak kiszáradásra?

Beesett kutacs, csökkent vizeletürtíés (nincs elegendő pisis pelus), száraz ajak, acetonos lehelet, száraz nyelv, aláárkolt szemek, könnyezés hiánya, ráncolható bőr, bágyadtság, aluszékonyság, hűvös végtagok.

Egy év alatti csecsemő esetén már 1-2 etetés kimaradása/hányás is életveszélyes folyadékveszteséget eredményezhet! Náluk különös körültekintéssel kell a kiszáradást mérlegelni, és idejekorán orvoshoz fordulni!

Speciális kórállapotok, melyek hányással járnak:

 • Amennyiben a hányás több napon keresztül, reggeli, ébredés után jelentkezik, a gyermeknek nincs egyéb tünete, orvosi vizsgálat szükséges esetleges agyi térfoglaló folyamat kizárása miatt!
 • Ha a hányással láz, fénykerülés, fejfájás, rossz közérzet társul, apró bevérzések, pöttyök vannak a gyermeken, ugyancsak haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
 • A fiatal csecsemőkorban (2-8 hetes életkor), főleg fiúknál megjelenő sugárhányás oka gyakran a gyomorgyűrű elzáródása (pylorus stenosis), mely műtétet igénylő, sürgősségi kórkép!
 • Fejsérülést követően kialakuló hányás életveszélyes állapotra utalhat, azonnali orvosi vizsgálat szükséges!
 • A hányás kapcsán jelentős fájdalmat észlel a gyermek a hasában vagy a heretájon – herecsavarodás vagy hashártyát érintő gyulladásos megbetegedések (pl. vakbélgyulladás) merülnek fel! 
 • Amennyiben a kis csecsemőnek a hányás mellett láza is van, elesett, vesemedence gyulladás is felmerülhet, orvosi vizsgálat és vizelet mintavétel szükséges!
 • Ha a gyermek sokat iszik, sokat pisil, fogyott az elmúlt időszakban, hányása jelentkezik, akár I-es típusú cukorbetegség is állhat a háttérben, ami sürgősségi ellátást tehet szükségessé!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett