Bélférgesség

A bélférgesség a szervezetbe kerülő lapos vagy hengeres férgek által okozott fertőzés. Kisgyermekkorban gyakorta jelentkezik háziállattal való érintkezés kapcsán, azonban a nem megfelelő konyhatechnika és elégtelen kézmosás is hajlamosít rá.

Megelőzésében kulcsfontosságú a háziállatok féregtelenítése, a megfelelő higiénés előírások betartása, valamint a húsok kellő átsütése! TÜNETEK

Attól függ, milyen bélférgességgel állunk szemben.

  • A leggyakoribb előfordulású cérnagiliszták (Enterobius vermicularis) sajátossága a végbéltáji viszketés. Gyakran alvászavarok hátterében kerül felfedezésre, a kisgyermek éjszaka vakaródzik, nyugtalan, étvágytalan, allergiás panaszai jelentkeznek, azonban pl. felszívódási zavarra általában nem kell számolni ebben az esetben.
  • Az orsógiliszta (Ascaris lumbricoides) világszerte előfordul, felszívódási zavart, hasfájást eredményez, vándorlásuk kapcsán allergiás tünetek jelentkezhetnek és akár a tüdőbe vándorolva köhögés kapcsán a légutakból is megjelenhetnek. Láz, hidegrázás és makacs köhögés jellemző lehet.
  • A bányászféreg vagy a sertésből (Taenia solium) és marhából (Taenia saginata) származó különböző galandférgek azonban a bélben már megtelepednek, hatalmasra nőhetnek (akár 4-12 m) és alattomos hasi panaszokat eredményeznek vagy a központi idegrendszerbe is bejutva akár görcsállapotokat, látászavart is előidézhetnek egyes ritka esetekben.
  • Egyes férgek azonban „csak” a bélben időznek és hasi panaszok, felszívódási elégtelenség, véres széklet, hasmenés, puffadás, fogyás hátterében rejtőznek.

DIAGNÓZIS

A jellemző tüneteket követően a széklet vizsgálata akár szabad szemmel vagy mikrobiológiai laboratóriumban a féreg kimutatására irányul. A vérkép eltérései is utalhatnak a felszívódási zavarra, féreg jelenlétére.

KEZELÉS

A féreg típusának megfelelő gyógyszeres kezelés, mely a legtöbb esetben 1-3 alkalommal szedett tabletta formájában történik.

Szerző: Dr. Tajti Zsanett