Lázgörcs

Leggyakoribb gyermekkori görcsállapot, az 5 év alatti gyermekek 3-4 %-nál jelentkezik. Megjelenésének csúcsa a 12-18 hónapos kisdedek körében figyelhető meg, fiú dominanciával. 

Általában magas láz kapcsán jelentkezik, de előfordulhat a láz fel- vagy leszálló ágában, illetve láztalan állapotban is. Hátterében jellemzően felső légúti vírusfertőzés vagy egyéb fertőzések állnak, esetleg védőoltások is provokálhatják. Az esetek közel harmadában a lázgörcs ismétlődik a gyermeknél, de iskoláskorra a görcskészség szinte teljesen megszűnik. 

Növeli az előfordulását, ha a gyermek valamely szülője hajlamos volt lázgörcsre. 

TÜNETEK

A rosszullétek a szülők számára ijesztőek lehetnek, a gyermek megfeszül, szemei felakadnak vagy fixálnak és végtagjaikkal rángatóznak, légzésük hörgő, préselő. Más rohamformáknál elernyedés, sápadtság figyelhető meg és a gyermek kontaktusba nem vonható, tekintete réveteg. Az „egyszerű lázgörcsök” 2-5 percig tartanak és a legtöbb esetben spontán szűnnek. A gyermek ezt követően kisimul, mély álomba szenderül – ez az állapot is sok szülőben pánikot kelt, de a légzést figyelve látható, hogy a gyermek vesz levegőt, csak alszik. Ha a görcs tovább tart, vagy rövid szünet után visszatér, a leírtaktól eltérően zajlik, komplikált lázgörcsről beszélünk.

DIAGNÓZIS

A klinikai tünetek alapján a lázgörcs diagnózisa felállítható, ugyanakkor komplikált esetben a központi idegrendszert érintő gyulladásos betegségektől, vagy gyakori ismétlődés esetén az epilepsziás rosszulléttől kell elkülöníteni. 

KEZELÉS

A lázgörcs akármilyen borzasztó jelenség, szerencsére a legtöbb esetben jóindulatú betegség, a gyermek nem károsodik a görcs kapcsán. Az egyik legfontosabb, hogy a szülő maradjon higgadt!

A görcsölő gyermeket helyezze biztonságba, oldal fekvő helyzetbe, óvja a fejét az ütődésektől és figyelje a görcs lefolyását, a tüneteket, nézze az időt! NE helyezzen semmit a gyermek szájába és ne is nyúljon bele! A nyál, hányadék (amennyiben van) ürülését a fej oldalra fordításával segítse elő! Görcsölő, eszméletlen gyermeket ne próbáljon itatni, gyógyszerelni! 

Amennyiben korábban már volt görcse a gyermeknek és otthon tartanak speciális görcscsillapító kúpot, a gyermek súlyának megfelelő mennyiségben alkalmazza 2-3 perc után. 

A görcs leggyakrabban néhány perc után spontán szűnik, a láz csillapítását követően (inkább kúp részesítendő előnyben) orvosi vizsgálat szükséges, a gyermeket kórházba kell szállítani. Első görcs, nem szűnő vagy ismétlődő görcsállapot esetén sürgősségi szakellátás szükséges, értesítse a mentőket (112)! 

A lázgörcs megelőzésében nincs szerepe a korai lázcsillapításnak, vagy kombinációban való készítmények adagolásának. 

Fotó: Pixabay.hu


Szerző: Dr. Tajti Zsanett