Anafilaxiás reakció

Annak az esélye, hogy valaki élete során anafilaxiás reakciót éljen át 1-3 %, és az esetek 1 %-ban a kimenetele halálos. 

Az anafilaxia hirtelen jelentkező, több szervrendszert érintő, kifejezett tünetekkel járó, potenciálisan életet veszélyeztető allergiás/túlérzékenységi reakció.

Kiváltó okok lehetnek:

  • Ételek: földimogyoró, mogyoró, hal, kagyló, tej, tojás – az összes ismert ok 1/3-a
  • Rovarméreg: méh, darázs
  • Gyógyszerek (béta-laktám antibiotikumok, non-szteroid gyulladáscsökkentők), kontrasztanyagok
  • Oltóanyagok, vakcinák, monoklonális antitestek
  • Latex

A gyakran emlegetett „lidocain allergia” hátterében leggyakrabban a fogászatban használt készítmények adrenalin tartalma által okozott panaszok (szívdobogás érzés, kimelegedés) és nem allergiás mechanizmus áll.

TÜNETEK

A kiváltó októl függően változatosak lehetnek. Az első tünetek jellemzően a bőrön, arcon, száj körül jelentkeznek: bizsergő érzés a száj körül és a torok kaparása, szorítása, akár nyelv duzzadása. A bőrön csalánkiütés, duzzanat és angiödéma mindig jelen van. Enyhébb esetben a beteg állapota spontán rendeződhet, de az epizód kezdetén szinte lehetetlen megjósolni, hogy mennyire lesz súlyos a kimenetel. Amennyiben anafilaxiás sokkba megy át a reakció, megjelennek a szisztémás tünetek, vérnyomás csökkenés, nehézlégzés, fulladás, szívdobogás érzés, nyugtalanság, izzadás, mellkasi szorítás, majd gyomor-bélrendszeri panaszok – hányás, hasmenés és hasfájdalom. A tünetek percek alatt komplettálódhatnak, az illető elájulhat, elvesztheti az eszméletét is. 

Bifázisos reakciónak nevezzük, ha a tünetek a kezdeti fellángolás után csökkenek, majd ismételten felerősödnek anélkül, hogy újabb allergénnel történő találkozás lett volna. Ez jellemzően 8-10 órával az indulás után mutatkozik, de előfordulhat akár 72 órával később is.

DIAGNÓZIS

A klinikai tüneteken alapszik. Bőrteszt NEM alkalmazható a kiváltó allergén azonosítására, hanem vérvétellel allergén specifikus IgE vizsgálat végezhető.

KEZELÉS

Az azonnali szakértő kezelés életmentő lehet (112)! Fontos az allergén további bejutásának megakadályozása (pl. lemosás vagy csípés esetén a fullánk eltávolítása) illetve csípéskor a kar leszorítása  (5 percenként 3 percre fel kell engedni!). Antihisztamin alkalmazható, amennyiben nincs nyelési nehezítettség.  Amennyiben az illetőnek ismert allergiája van (pl. rovarcsípésre) és van saját életmentő injekciója, azonnal alkalmazni kell! Anapen Junior/Anapen és Epipen Junior/ Epipen autoinjektorok 150 ug és 300 ug-os kiszerelésben elérhetőek, 30 kg alatt a kisebb, felette a nagyobb alkalmazható a comb izomzatába!

Használata megmentheti a beteg életét!

A szakorvosi segítség komplett intenzív ellátást végez anafilaxiás esetben, melynek része az adrenalin beadása, vénabiztosítás, sokktalanítás, szükség esetén légút biztosítás és lélegeztetés is.

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Goschler – Krivácsi- Szűcs: Sürgősségi gyermekellátás – az első órák teendői
Tulassay T. – Klinikai Gyermekgyógyászat – 2016
Cseh – Krivácsy – Szabó: Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?