Fogzás

Minden csecsemőnél természetes jelenség a tejfogak előbújása, de egyéni érzékenység alapján egyeseket jobban megvisel, mások könnyedén túllendülnek rajta.  A kínkeservesen előbukkanó fogacskák okozta intenzív panaszok azonban gyakran a szülők első nagy megmérettetése gyermekükkel kapcsolatban.

Az addig jól evő, jól alvó baba hirtelen méregzsákká válik, nem eszik, mindent a szájába vesz és patakokban folyik a nyála, éjszaka pedig esze ágában sincs aludni, csak nyűgösen hánykolódik a kiságyban.

Mikortól jelentkezhet a fogzás és melyek a tünetei?
Az első tünetek megjelenésekor a baba gyakran még csak 3-4 hónapos és az ínyén semmilyen elváltozás nem látható. Ilyenkor a mélyben megbújó foggyökerek növekedésének köszönhetően jelentkezik a kellemetlen érzés, ami akár hetekig kínozhatja a gyermeket. Változó, hogy mennyi idő alatt tör át a fog, amikor akár fájdalmas, hólyagszerű véraláfutások is láthatók a baba ínyén. Az áttörés után a fog koronája már pár hét alatt kibújik és a kellemetlen érzés is mérséklődik. Nagyfokú változatosság van a fogak megjelenési idejét illetően, 6 hónapos korra tehető az első fog előbukkanása és 3 éves korig mind a 20 tejfog kibújása megtörténik. Ha egy éves korig nincs nyoma az első tejfognak, érdemes orvoshoz fordulni.

A fogzás időszaka alatt megemelkedhet a gyermek hőmérséklete, de magas láz nem kíséri a fogak megjelenését. Mérsékelt hőemelkedés a fog kibújása napján, előtti és utáni napon jelentkezik, azaz kb. három napig észlelhető.  Az intenzív nyáladzással a csecsemők arca kipirosodik, felmaródik, orrukból vizes váladék ürül, székletük hígabb lehet, időnként nyálkás és pelenkakiütés társulhat. Elutasítják az ételt, kevesebb folyadékot fogyasztanak. A fogzás okozta fájdalom jellemzően a fül felé sugárzik, ennek köszönhetően a gyermekek a fülüket téphetik, fejüket ütögetik (! szükség lehet a fülgyulladás kizárására is). Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a csecsemők ebben az időszakban gyakran kapnak el banális vírusfertőzéseket, amik már magyarázatot adnak a napokig tartó kifejezett hurutos panaszokra és magasabb lázra is.

Fogzás tünete

Nem tulajdonítható a fogzásnak

Megemelkedett hőmérséklet

Láz

Arcpír

Testszerte kiütések

Intenzív nyáladzás

Hányás

Hurutos panaszok, vizes orrfolyás

Hurutos köhögés, sűrű orrfolyás

Hígabb, zöld, akár nyálkás széklet

Vizes hasmenés (»5), bűzös széklet

Fájdalom, fogíny érzékenység

 


Hogyan segíthetünk a gyermeknek?

A fogzás - mind az áttörés előtti hetek, akár hónapok és a fog áttörésének időszaka is - kifejezett fájdalommal járhat.  Két éves kor körül a leghátsó, nagyobb koronával rendelkező őrlőfogak kibújása viseli meg legjobban a kisdedeket. Magától értetődik tehát, hogy az egyik legfontosabb teendő a gyermek fájdalmának csillapítása a kritikus időszakban!

Ha mérsékelt a fájdalom, a csecsemő rendszeres foglalkoztatása, figyelmének elterelése elegendő lehet. Az íny irritációjának megelőzésére érdemes a bevezetett ételeket hígabbra készíteni és ebben az időszakban a jól bevált falatokkal kóstoltani. A szoptatás és üvegből való etetés során a szájban keletkező vákuum fájdalmat okozhat, azonban itatópohárból, vagy kiskanálból való kínálás kevésbé ingereli a fájdalmas ínyt. Hasznos praktika, az íny dörzsölése speciális műanyag dörzsölő-ujjal, illetve csörgők és hűtött (nem fagyasztott!) rágókák alkalmazása. Biztonságosan szilikon, vagy gumi rágókák használhatók, a ftalát és bisfenolA összetételű játékok mérgezőek. A gyermekek gyakran rágják textil pelenkájukat, lehűtve a legtermészetesebb megoldást nyújthatják a fájdalom ellen. A nagyfokú nyáladzással jelentős mennyiségű folyadékot veszít a csecsemő, így fontos a megfelelő folyadékpótlás, gyakori itatás is. A nyál áztató, maró hatása következtében a száj körüli érzékeny bőr kipirosodhat, kiütések jelentkezhetnek, erre hámosító krém alkalmazása lehet szükséges.


HELYILEG HATÓ GÉLEK

Több készítmény hozzáférhető a patikák polcairól, melyek az íny fájdalmát hivatottak csillapítani. A helyileg ható gélek esetén azonban érdemes körültekintően választani, fontos kérdés, hogy milyen idős kortól kezdhető biztonságosan a szer és milyen összetevőket tartalmaz. Több potenciálisan veszélyes hatóanyagot tartalmazó készítmény van forgalomban, melyek csecsemőkorban súlyos, életveszélyes mérgezéseket okozhatnak.

  • A benzocain egy helyi érzéstelenítő anyag, mely fogzás elleni szerekben történő alkalmazása külföldön 2011 óta, kétéves kor alatt nem ajánlott! Túladagolva csökkenti a vér oxigénszállító kapacitását, ezzel akár halálos, ún. methaemogolbinaemia betegséget idézve elő.
  • A lidokain tartalmú gélek is kerülendők, ugyanis allergiát okozhatnak, túladagolásuk pedig szintén súlyos mérgezést (görcs, légzészavar, agykárosodás, szívproblémák), helyi érzéstelenítő hatásuk félrenyelést, fulladást eredményezhet.
  • A homeopátiás szerekkel sokáig az volt a hozzáállás, hogy tökéletesen biztonságosak, kis mennyiségű, természetes anyagot tartalmaznak, melyekről feltételezhető, hogy gyógyhatásuk van. Ez egészen addig volt igaz, amíg alaposan meg nem vizsgálták a különböző szerek összetételét és kérdéses hatóanyag tartalmát. 2016 szeptemberétől az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) azt tanácsolja, hogy semmilyen homeopátiás szert tartalmazó fogzás elleni készítményt ne alkalmazzanak csecsemőn. Ennek az egyik legnyomósabb oka a homeopátiás szerek belladonna (Atropa belladonna) tartalma, mely görcsöt, nehéz légzést, álmosságot, levertséget, székrekedést és vizelet elmaradást okozhatnak.
  • A helyileg ható gélek, ecsetelők emellett alkoholt és cukrot is tartalmazhatnak, melyek ugyancsak kerülendők csecsemő és gyermekkorban.

A fogzás kapcsán a biztonságos összetételű helyi gélek (pl. Begedel, Anaftin) alkalmazása a legtöbb esetben megoldást jelent a baba panaszaira. Érdemes étkezés után, illetve lefekvés előtt kezelni az ínyt, így hatásuk tartósabb. Amennyiben kifejezett éjszakai nyugtalanság, fájdalom társul a panaszokhoz, szájon keresztül alkalmazott gyulladáscsökkentő szer (paracetamol, ibuprofen) adása orvosi utasítás alapján, néhány napig lehetséges.

Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Felhasznált irodalom:
•    AAC: Joana R-J., Isabela A. P., Maria L.: Prospective Longitudinal Study of Signs and Symptoms Associated With Primary Tooth Eruption, Pediatrics, September 2011, Vol.128/Issue 3.
•    Jennifer B.: Baby teething gels not recommended, Pediatrics 2014
•    Rais V., Serena H.: Pediatric Exposures to Topical Benzocaine Preparations Reported to a Statewide Poison Control System, West J Emerg Med. 2017 Aug; 18(5): 923–927.
•    Markman L.: Teething: facts and fiction. Pediatr Rev. 2009;30:e59-64.
•    Greer FR, Shannon M; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition; American Academy of Pediatrics Committee on Environmental Health. Infant methemoglobinemia: the role of dietary nitrate in food and water. Pediatrics. 2005;116:784-6.
•    Ash-Bernal R, Wise, R, Wright SM. Acquired methemoglobinemia: a retrospective series of 138 cases at 2 teaching hospitals. Medicine. 2004;83:265-73.
•    FDA Drug Safety Communication: Reports of a rare, but serious and potentially fatal adverse effect with the use of over-the-counter (OTC) benzocaine gels and liquids applied to the gums or mouth
•    https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm250024.htm
•    FDA Drug Safety Communication: FDA recommends not using lidocaine to treat teething pain and requires new Boxed Warning https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm402240.htm
•    FDA warns against the use of homeopathic teething tablets and gels https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm523468.htm