Lenőtt nyelv

A lenőtt nyelv, vagy más néven rövid nyelvfék meglehetősen gyakori jelenség, lényegében egy veleszületett eltérés.

Eredményeként a nyelv nem tud megfelelően mozogni, így táplálási, nyelési problémákat, akár rendellenes fogazatot, illetve később hangképzési zavarokat is okozhat. Ugyanakkor számos tanulmány alátámasztotta, hogy a lenőtt nyelv nem okoz megkésett beszédfejlődést! 

A normál nyelvfék nem más, mint a nyelv alatt húzódó vékony kötőszövetes hártya a nyelv és a szájfenék között. Kóros esetben a fogínyen vagy közvetlenül mögötte ered és a nyelvcsúcsig, vagy tőle néhány milliméterre ér, megjelenését tekintve vékony, rugalmas hártya. Más esetekben a szájfenéken a nyelv tövét rögzíti a szájfenékhez és vaskos, merev pányvaként fogja a nyelvet. A lenőtt nyelv fiúknál gyakrabban fordul elő (1,5-2,6x). A legtöbb eset szórványos megjelenésű, de öröklött formája is ismert. 

Normál variánsnak tekinthető, amikor egyáltalán nem látható nyelvfék a csecsemőnél.

Forrás, Uptodate: Courtesy of Glenn C Isaacson, MD, FAAP., Graphic 60685 Version 2.0

TÜNETEK

Leggyakrabban születést követően derül fény a rendellenességre, ugyanis az eredményes szopáshoz elengedhetetlen a nyelv hatékony működése. Rövid nyelvfék esetén a csecsemő ügyetlenül szopik, a nem megfelelő vákuum képzés miatt gyakran elengedi a mellet, emiatt nem jut elegendő anyatejhez, éhes marad, nyugtalan, nem gyarapszik megfelelően. Cumisüvegből való etetés esetén megtévesztően jobban mennek a dolgok, de ez nem szól a lenőtt nyelv ellen, ugyanis az üvegből való táplálkozáshoz más szopási technika szükséges. Számos esetben az édesanya magában keresve a problémát emiatt nyúl tápszeres kiegészítés után, holott megfelelő mennyiségű anyatej termelődik, csak a gyermek nem képes a mellekből kiüríteni. Ennek sajnálatos következménye lehet az édesanyánál a mell gyulladása, illetve akár az anyatejes táplálás elhagyása is. 

Mikor gondoljunk lenőtt nyelvre? Ha 

  • a baba nyelvén nagyra nyitott száj mellett szív formájú gödör, behúzódás látszik, nyelve laposnak legömbölyítettnek tűnik
  • a baba minél nagyobbra próbálja tátani a száját, a nyelve nem a fogíny irányába, hanem visszafelé húzódik  
  • a baba nyelve alatt ujjbegyünkkel végigsimítva ujjunk beleütközik a hártyába
  • a nagyobb gyermek nem tudja a nyelve hegyével megérinteni a hátsó fogait és a szájpadlását, nyelve hegyét nem tudja az alsó fogain túlnyújtani, problémái vannak bizonyos hangok képzésével
  • ha az alsó ínyre nyomást gyakorolva a baba nem nyújtja ki a nyelvét, vagy kinyújtva az elülső része behúzódik 
  • síráskor a nyelvszélek csak oldalt és kis mértékben pöndörödnek fel, a nyelv elülső része rögzítve marad
  • ha a kisbabának gótikus ívű szájpadlása van, ugyanis a nyelv mozgása formálja a szájpadot, azonban a nyelv lenövése esetén ez a mozgás korlátozott.

KEZELÉS

A lenőtt nyelv önmagában nem vonja maga után a szopási nehezítettséget, a csecsemők nagy része lenőtt nyelv mellett is tökéletesen táplálható. Emiatt érdemes elsődlegesen szoptatási tanácsadó, vagy védőnő segítségét kérni, ha problémák adódnak az anyatejes táplálással. 

Ha a szoptatási tanácsadó instrukciói ellenére is fennáll a nehezített szoptatás, a frenotómia (vagy más néven frenulotómia), azaz a nyelvfék átvágása a megfelelő kezelés. Maga a procedúra néhány percet vesz igénybe, nem okoz fájdalmat, és maximum néhány csepp vérzést eredményez. A csecsemő a beavatkozás után perceken belül táplálkozhat. A frenotómiát ebben jártas gyermekgyógyász, (száj)sebész vagy fül-orr-gégész szakorvos végezheti. 

Forrás: Uptodate Courtesy of Glenn C Isaacson, MD, FAAP, FACS. Graphic 52382 Version 1.0, 

A frenuloplasztika (Z-plasztika) már komolyabb, altatásban végzett műtéti eljárás, erre bizonyos típusú nyelvlenövésekkor vagy idősebb korban van szükség. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:
https://gyogyhirek.hu/mi-lenott-nyelv-rovid-nyelvfek/
Uptodate: Hivatkozás