Allergia vizsgálat

Allergiának azt nevezzük, amikor a szervezet egy egyébként teljesen ártalmatlan, idegen anyaggal szemben fellép, és az immunrendszer aktiválódásával azonnali, vagy későbbi gyulladásos válaszreakciót eredményez. 

Gyermekkorban a légúti allergiák megjelenési valószínűsége 17 %, míg a bőrtüneteké 10 %, az emésztőrendszeri allergiáké pedig 5 %. Ha az egyik szülő allergiás, 30-40 %, ha mindkét szülő allergiás, 60-70 % az esélye annak, hogy a gyermek is allergiás lesz.

Emellett számos életmódbeli szokás is befolyásolja az allergia kialakulását, pl. stresszes életmód, túl sok fertőtlenítés, sterilizálás, sok antibiotikum használat vagy nem megfelelő táplálkozás.

ALLERGIÁK TÍPUSAI

 • Azonnali (I-es típusú, IgE mediált reakció): Percek alatt kialakuló tünetegyüttes (anafilaxiás reakció, rhinoconjunctivitis, asztma bronchiale, ekcéma)
 • II-es típusú: percektől órákig tartó tüneti megjelenés
 • III-as típusú: a behatás után 1-3 héttel jelentkező tünetek
 • IV. típusú, késői hiperszenzitivitás: az allergénnel való találkozást követő 2-7 napon alakul ki (pl. kontakt dermatitis)


ALLERGIA KEZELÉSE

Antihisztaminok: A kezelés bázisa. Hatásuk lényege, hogy az allergiás tünetekért felelős hisztamin kapcsolódását gátolják a hisztamin receptorokhoz. Több generációjuk ismert, a második-, harmadik generációs antihisztaminok használata javasolt a kevesebb mellékhatás miatt, azonban csecsemőkorban csak első generációs készítmény ajánlott. 

Első generációs antihisztaminok:

 • Dimetindene (Fenistil Junior - 1 hónapos kortól)

Második generációs antihisztaminok:

 • cetirizin (Cetigen, Cetimax, Cetirizin, Parlazin, Revicet, Zyrtec)
 • loratadin (Claritine, Erolin, Loratadin)

Harmadik generációs antihisztaminok:

 • desloratadin (Aerius, Azomyr, Dassergo, Desloratadine, Deslorep, Inaller, Lordestin)
 • levocetirizin (Cezera, Histisynt, Lertazin, Levocep, Novocetrin, Pollezin, Sefaller, Xyzal, Zilola)
 • fexofenadin (Allegra, Allegra Forte, Fexgen, Telfast)

Nyálkahártya duzzanatot csökkentő szerek:

Az erek összehúzása révén csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát, ezáltal átjárhatóvá teszik a felső légutakat, szűntetik az orrdugulást. Egyes készítményeket helyileg ható antihisztaminnal kombinálnak. A hozzászokás veszélye miatt 1 hétnél tovább nem ajánlott használni a szereket!

 • Oxymethazolin hatóanyagú orrcseppek (Afrin, Nasivin Baby, Nasivin Kids, Nasivin Classic)
 • Xylomethazolin hatóanyagú orrcseppek (Aquaspira, Lolimarine, Novorin, Otrivin, Rhinathiol, Rhinomaris, Snup, Xilomare)
 • Kombinációk (Nasic (+panthenol), Otrivin Allergra (+fenilefrin), Septanazal (+dexpantenol), Teva-Nasal (+dexpantehnol), Vibrocil (+fenilefrin)) 

Gyulladáscsökkentő készítmények:

Ide tartoznak az orrba fújható szteroid tartalmú készítmények.

 • Lokális szteroidok (Flixonase, Momethason, Nasonex, Rhinocort)


ALLERGIÁK KIMUTATÁSA

In vivo tesztek: Az allergén hatását magában az emberben vizsgáljuk. Olcsók, gyors eredményt adnak. Antihisztamin terápia mellett nem értékelhetők, a teszt előtt legalább egy héttel érdemes elhagyni.

 • Prick teszt (alkaros bőrteszt) – a hisztamin felszabadító, légúti vagy emésztőrendszeri panaszokat okozó allergéneket lehet vizsgálni. Standardizált allergénkivonatot cseppentenek a bőrre, a bőr legfelső rétegét lándzsával megsértik, majd 20 perccel később értékelik az eredményt. Pozitív a próba, ha a bőrpír mértéke nagyobb, mint 3 mm. 3 éves kor alatt a gyakoribb álnegatív eredmények miatt korlátozottan értékelhető. 
 • Epicután teszt (hátra ragasztós bőrteszt) – a fehérvérsejtek aktiválásán keresztül ható allergének vizsgálhatók (pl. fémek, ételadalékok, kozmetikai anyagok, festékek...). A bőr felületére allergénekkel átitatott korongot helyeznek fel, majd a tesztet 24-48-72 óra múlva leolvassák. 
 • Provokációs tesztek (légúti, tápálálék- vagy gyógyszer allergia kimutatására) – ismert mennyiségű élelmiszer elfogyasztása után figyelik a klinikai választ. Gyermekkorban fekvőbeteg intézetben történik, gyakran 24 órás megfigyeléssel.

In vitro tesztek: 

 • Vérvétellel a vérben keringő antigén specifikus IgE kimutatásán alapul. A spec. IgE ellenanyagok kimutatása egyedül nem elégséges az allergiás betegség kimondására. 
 • Molekuláris allergiavizsgálat
 • Limfocita transzformációs tesztek
 • IgG meghatározás vérből
 • Multiplex allergia tesztek
Vegyük például a  földimogyoró allergiát, ami a gyermekek 1-2 %-át érinti és a legsúlyosabb, akár halált okozó anafilaxiás reakciókat eredményezheti. Gyanú esetén, első lépésben, a Prick-teszt és/vagy az allergénkivonat-alapú specifikus IgE-vizsgálat elvégzése javasolt. A hagyományos, specifikus IgE-vizsgálatok a feltételezett allergiát kiváltó anyag teljes kivonatával, tehát egy fehérjekeverékkel szemben képződött összes specifikus IgE-szintjét méri. Ehhez képest a molekuláris allergiavizsgálat az allergénkivonatot alkotóelemeire bontva, az egyes alkotófehérjékkel (molekuláris komponensekkel) szembeni specifikus IgE meghatározására képes. Ilyen módon a súlyos allergiás reakciót okozó ún. tárolófehérjék elkülöníthetővé váltak az enyhébb allergiát eredményező keresztreaktív fehérjéktől, ezáltal pontosabb diagnózis születik és elkerülhetővé váltak a felesleges, élethosszig tartó diétás megszorítások indokolatlan esetekben. 

A molekuláris allergiavizsgálat megoldást jelenthet a keresztallergiák pontosabb feltérképezésében is. A légúti allergének és bizonyos táplálékok is, gyakran idéznek elő allergiás tüneteket más étel fogyasztásához kapcsolódva, ezeket pollen-táplálék vagy táplálék-táplálék keresztallergiáknak, illetve orális allergiaszindrómának nevezzük. Pl. a poratkára allergiás emberek rákfogyasztás kapcsán is hasonló tüneteket produkálhatnak, a két élelmiszer hasonló komponensei miatt.  A hagyományos módszerekkel történő keresztallergia kimutatást megnehezítette, hogy a tünetek csak a két komponens együttes jelenlétekor (+/-2 óra) jelentkeztek, így klasszikus provokációs tesztekkel vagy bőrteszttel nem is lehetett legtöbbször diagnosztizálni. 

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás: 
Dr. Csáki Csilla - Új perspektívák a földimogyoró allergia diagnózisában, megelőzésében és kezelésében, Gyermekorvos továbbképzés, 2019. 18.évf. 1. szám
Dr. Réthy Lajos Attila - Keresztallergiák, Gyermekorvos továbbképzés, 2019. 18. évf. 1. szám