Lúdtalp

Lúdtalpnak a láb hosszanti boltozatának süllyedését, illetve ellapulását nevezzük.

A láb szokásos esetben három ponton támaszkodik a sarokcsonton, illetve a nagy- és kisujj lábujjpárnáin. 

Lábunkon két boltozatrendszer található:

 • Hosszantiboltozat: a sarokcsont és a nagylábujj között van
 • Harántboltozat: a nagylábujj és a kislábujj között a talp felöli részén.

Lúdtalpnak a láb hosszanti boltozatának süllyedését, illetve ellapulását nevezzük. A láb boltozatos szerkezete csak a járás tanulása közben, a terhelés hatására kezd kialakulni egy–két éves korban. Így lúdtalpról csak a járni tudó kisgyermeknél beszélhetünk. A kisbabák lába „lúdtalpasnak” látszik, de csak azért, mert a boltozatot a vastagabb zsírpárna tölti ki, ez teljesen normális jelenség.

A boltozatrendszerek a gyermek tíz-tizenkét éves korában a fokozatos testsúly növekedés, a felnőttkori végtaghossz és a járásminta kialakulásakor érik el közel végleges formájukat. A lúdtalp tehát a boka és a lábfej hosszboltozatának süllyedésére vezethető vissza. Ennek oka lehet a láb túlzott terhelése, a láb csökkent teherviselő képessége, a helytelen irányú terhelés, de lehet baleset, gyulladás, ritkán krónikus betegség jelenléte. A laza szalagok nem tartják a boltozatot kellően stabilan és a láb felső és külső izmai sem egyformán erősek.

TÜNETEK

A gyermek hosszanti boltozata ellapult.

MEGELŐZÉS!

Semmiképp ne késztesd a gyermeket túl korán felállásra, járásra! Ha két kezénél megemelve járatod, amikor ehhez még kevés az izomereje, elősegítheted a lúdtalp kialakulását! 

A jó minőségű cipők viselése segít megelőzni a betegséget. Probléma, ha a kicsi cipője nagyon szűk vagy túlságosan merev!

A már meglévő lúdtalp enyhíthető, ha a gyerek sokat jár mezítláb, vagy bő zokniban és az alábbi feladatokat napi 5 percben csinálja:

 1. Ülő helyzetben mezítláb, nyújtott térddel hajlítgassuk a lábujjakat-karmoljunk-, a talpat szorítsuk „ökölbe”.
 2. Hajlított lábujjakkal fordítsuk befelé a lábat, nézzük meg a talpunkat.
 3. Legyezőszerűen terpesszük szét a lábujjakat.
 4. Akasszuk egymásba a két nagyujjat, és próbáljuk meg széthúzni.
 5. Húzzuk be a lábujjakat és előrehaladó hernyószerű mozgást végezzünk vele, majd visszafelé is végezzük el ugyanezt a mozgást.
 6. Babzsákot vagy kislabdát gyúrjunk talppal.
 7. Tépkedjünk apró darabokra egy papír zsebkendőt a lábujjainkkal.
 8. Fogjunk meg egy ceruzát a lábujjainkkal, adjuk át a másik lábnak.
 9. Fogjunk meg egy ceruzát a lábujjainkkal, és rajzoljunk.
 10. Gyűjtsünk a lábujjainkkal apró kavicsot, vagy üveggolyót.
 11. Járjunk lábujjhegyen, sarkon, külső talpélen.

KEZELÉS

Ha fokozódó lúdtalpat és befelé dőlő bokát észlelünk, vagy még iskoláskorú gyermeknél is fennáll a lúdtalp, ortopéd vagy gyermeksebész szakorvoshoz kell fordulni a problémával, aki fizikális vizsgálattal, podoszkóppal, olykor röntgennel diagnosztizál.

Szupinált vagy egyéb speciálisan kiképzett cipő csak ortopédiai vizsgálatot követően javasolt!

A feleslegesen alkalmazott „túl jól kiképzett” cipő, a gyermek lábát tökéletesen megtartva, az izmok szerepét átveszi, így az izmok tovább gyengülnek és a deformitás fokozódhat.

Szerző: Dr. Balogh Brigitta