Arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás (sinusitis) helyett ma már a rhinosinusitis, azaz orrmelléküreg gyulladás nevezéktant használjuk, ugyanis a felső légúti, arcüregeket érintő gyulladás minden esetben magában foglalja az orr nyálkahártyájának gyulladását is. 

Gyermekkorban az első 4-5 évben még nincs homloküreg és iköböl (sinus sphenoidalis) - így ezek gyulladásával sem kell számolni-, csak az arcüregek és rostasejtek fejlődtek ki. Ezek anatómiai elhelyezkedése is eltérő a felnőttkoritól, melynek eredményeként a gyulladás gyakrabban terjed a szemüreg irányába. 

TÜNETEK

Akár vírusok vagy baktériumok okozzák a gyulladást, következményük, hogy a nyálkahártya megduzzad és az üregek elzáródnak. Bennük folyadék termelődik, mely ideális táptalaj a kórokozóknak. A tünetek megegyeznek a náthával: láz, orrdugulás, sűrű zöldes-sárgás orrfolyás, fejfájás, nyirokcsomó megnagyobbodás. Nagyobb gyermekeknél a helyi tünetek kifejezettebbek lehetnek, mint gennyes orrfolyás, és a hátra csorgó váladék miatt főként éjszaka jelentkező köhögés. A krónikus forma tünettana már kevésbé egyértelmű, étvágytalanság, rossz közérzet, köhögés, garatgyulladás és savós középfülgyulladás jelentkezhetnek.

DIAGNÓZIS

A kórtörténet és fizikális vizsgálat mellett akár mikrobiológiai tenyésztésekre vagy allergológiai vizsgálatra is szükség lehet. Az orrnyíláson keresztül végzett endoszkópos vizsgálat során láthatóak az orrüregek, és a középső orrkagylók alatti terület, ahova az arcüregek nyílnak. Érdemes a dobhártyákat is megtekinteni, ugyanis a középfül irányába is terjedhet a gyulladásos folyamat. Orrpolip esetén cisztás fibrózis irányában is érdemes vizsgálódni.

KEZELÉS

Gyakori orrszívás, nyálkahártya lohasztó orrcsepp használata, izotóniás sóoldattal történő átöblítés, hurutoldó és helyileg meleg alkalmazása segíthet. Antibiotikum kezelés csak igazolt bakteriális folyamat esetén indokolt, illetve, ha a makacs tünetek több mint 10 napja fennállnak (a szövődmények elkerülése miatt!). Krónikus formánál nagyobb gyermek esetében szteroidos orrspray alkalmazható. Ajánlott lehet orrmandula műtét, esetleg endoszkópos orrmelléküreg műtét (FESS műtét) elvégzése is.

SZÖVŐDMÉNYEK

A gyermek anatómiai viszonyai miatt gyakrabban fordulhatnak elő szem körüli gyulladásos tünetek (periorbitális cellulitis). Jellemzője lehet a szemfájdalom, féloldali szemhéjduzzanat és magas láz. Kezelés kórházban, intravénás antibiotikummal szükséges! További romlás esetén akár szem körüli tályog is kialakulhat, ekkor az előzőekben leírt tünetek mellett szemmozgás zavar és alsó-felső szemhéj duzzanat is jelen van. Kezelése azonnali FESS műtét az intravénás antibiotikum mellett! 

A gennyes orrmelléküreg gyulladások közvetlen terjedéssel akár a központi idegrendszerbe is tovább terjedhetnek és agytályoghoz vagy agyhártyagyulladáshoz is vezethetnek, illetve az agy vénás hálózatának trombózisa is bekövetkezhet. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Dr. Augusztinovicz Monika – Gyermekbetegségek, Kismama különszám
Dr. Tulassay Tivadar – Klinikai Gyermekgyógyászat, 2016-i, arcüregeket érintő gyulladás minden esetben magában foglalja az orr nyálkahártyájának gyulladását is.